Szybka zapiekanka z młodej kapusty. Mało pracy, krótkie pieczenie, a efekt przepyszny
Młoda kapusta odznacza się delikatnym smakiem i strukturą, a także chrupkością i soczystością. Z tych powodów staram się w pełni wykorzystać krótki sezon na to warzywo. Kapusta o tej porze roku gości więc w mojej kuchni dosyć często. Tym razem pokażę wam, jak szybko zrobić z niej pyszną zapiekankę.
Jak przygotować młodą kapustę do zapiekania?
Młoda kapusta jest delikatna, dlatego nie wymaga specjalnych zabiegów przez zapiekaniem. Wystarczy ją oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na cząstki. Najlepiej kroić ją razem z głąbem, bo wtedy kawałki warzywa nie będą się rozpadać. Oczywiście kapustę można też grubo poszatkować.
Warzywo można na chwilę wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 3 minuty. Dzięki temu szybciej zmięknie w czasie pieczenia. Jeśli chcecie zaś nadać kapuście wyraźniejszego smaku, możecie ją krótko podsmażyć na maśle lub oleju.
Jak zrobić zapiekankę z młodej kapusty?
By zapiekanka z młodej kapusty nabrała wyrazistego smaku dodaję do niej podsmażone składniki. To wędzony boczek, cebula i czosnek. Potem zalewam całość prostym sosem i wstawiam do piekarnika. Wystarczy jej 30 minut pieczenia, by zamieniła się w pełne smaku, aksamitne danie.
Przepis: Zapiekanka z młodej kapusty
Młoda kapusta zapiekana z wędzonym boczkiem w aksamitnym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 150 g wędzonego boczku lub kiełbasy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g tartego sera, np. parmezanu, goudy
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, osusz, pokrój w cząstki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj ok. 3 minuty, odcedź, osącz. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż się zeszklą.
- Układanie i pieczenieFormę do zapiekania natłuść i wysyp tartą bułką. Ułóż w niej kawałki kapusty, posyp boczkiem z cebulą. Jajka rozkłóć ze śmietanką, dopraw. Masą zalej kapustę, posyp tartym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać zapiekankę z młodej kapusty?
Zapiekankę z młodej kapusty można podać jako danie główne, np. z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Dobrze też będzie smakowała z kromką chleba. Jej smak doskonale podkreśli kwaśna śmietana lub sos czosnkowy. To zapieczone warzywo można też podać, jako dodatek do obiadu. Doskonale będzie pasowało np. do pieczonych mięs, zwłaszcza wieprzowiny.